Blog | Wat zijn we gezegend met ons jasje de 'HUID'.

Blog |  Wat zijn we gezegend met ons jasje de 'HUID'.

Wat zijn we gezegend met ons jasje de 'HUID'.

Onze huid; wat is ze mooi, ook nog eens waterdicht en tevens waterafstotend, nou ja ... ze kan wat doorlaten mits we haar goed behandelen en voeden. Ons grootste orgaan dat met alle huiden bij elkaar gemiddeld 15 kg weegt en een oppervlakte van bijna 2 vierkante meter heeft. In mijn geval is 2 vierkante meter iets teveel ben maar een klein vrouwtje maar de 15 kg klopt denk ik wel, moet toch ergens naar wijzen als de weegschaal rare cijfers vertoont.????

De dikte van onze huid is niet overal hetzelfde, denk bijvoorbeeld aan de huid onder je ogen en je hals, daar is de huid vele malen dunner. Ook bijvoorbeeld je oogleden bevatten geen haren maar daar boven zitten de volle wenkbrauwen, zo geniaal bedacht maar hoe dan? en dat allemaal zien we als vanzelfsprekend. Afijn ik dwaal af. Onze huid bestaat uit drie lagen van binnen uit :

1• de vetlaag genoemd de hypodermis.

2• de lederhuid genoemd de dermis.

3• de opperhuid genoemd de epidermis.

Nu kunnen we wel dieper op deze materie in gaan, maar waar ik het over wil hebben, is de opperhuid ONS jasje.

Grens JAS

Ons huidje is de grenslaag die de communicatie met de binnen- en buitenwereld verzorgt. Zo zorgt ook de opperhuid ervoor dat het vochtverlies in ons lichaam goed reguleert, zonder ons jasje drogen we uit!

Genezings JAS

Ons jasje kan ook toveren, zo zorgt ze voor een snelle wondgenezing met cellen die als lijm functioneren genoemd keratinocyten. Ook ruimt ze dode huidcellen op die later afschilferen, dit gebeurt als we slapen en laat ons herstellen van onze dag.

Zonnefilter JAS

Ze kan nog veel meer, ze beschermt ons tegen schadelijke zonnestralen, ze maakt ons bruin waardoor ze onze eigen parasol is en maakt de huid dikker zodat we de vitamine D aanmaken voor ons immuunsysteem en weerkaatsing geeft van de zon. Ook worden onze zweetklieren omgezet tot verdampen om uitdroging te voorkomen.

Temperatuur JAS

Onze zweetklieren zijn verantwoordelijk voor vochtregulatie en produceren water als middel om warmte af te geven of om angst uit te drukken ook wel angstzweet genoemd. De tempratuur stijgt als iets niet fijn aanvoelt , denk aan een slang die geeft ook uit angst gif alleen denk ik niet als wij zodanig gaan zweten dat de slang weg glibbert.????

 

Talg JAS

Onze moderne jas kan ook talg aanmaken om haar soepelheid te geven, soms geeft ze teveel talg af omdat ze dan uitgedroogd is en graag haar jasje wil hydrateren ipv continu in de droger te zitten. Bacteriën aan de huidoppervlakte en de talgkliertjes kunnen talg afbreken waardoor we onze eigen lichaamsgeur hebben.

Gevoels JAS

Ze is ook heel gevoelig, haar haarzakjes zijn de gevoelsensoren. Je weet wel als er een briesje langs je lichaam gaat dat er dan kippenvel ontstaat of als je mooie muziek luistert.

Verdedigings JAS

En als laatste ze heeft gelukkig nog een mooie sjieke jas de LangerhansJAS????, onze zuurtegraad. Ze houdt onze indringers buiten de deur die door de cellen van langerhans worden ingezet als verdediging. 

 

 Wat is ze mooi hè?!